Van monumentale school naar gezondheidscentrum met kinderdagverblijf
- transformatie en nieuwbouw -

Gezondheidscentrum en BSO in monumentale school

Het herontwerp van een leegstaande school, een gemeentelijk monument, tot een modern gezondheidscentrum en buitenschoolse opvang (BSO). Een avontuur vol uitdagingen en verrassingen dat de delicate balans illustreert tussen het behoud van historische architectuur en het voldoen aan de eisen van hedendaags gebruik. Een bijzondere verrassing was dat de oud-directeur de originele schoolbel heeft bewaard, een symbolische vondst die de rijke geschiedenis van het gebouw benadrukt en die nu een ereplaats krijgt in het nieuwe ontwerp.

De transformatie doet recht aan het monument, met name het exterieur dat ongewijzigd blijft, op enkele verbeteringen na. Deze zorgvuldige aanpak zorgt ervoor dat het karakter en de uitstraling van het gebouw behouden blijven, terwijl het een nieuwe functie krijgt die ten goede komt aan de gemeenschap. Intern ondergaat het gebouw een significante verbouwing om de ruimtes aan te passen aan hun nieuwe functies. Onder de hoge kap wordt de zolderdieping getransformeerd tot een levendige ruimte voor de BSO. Een nieuwe, prachtige brede trap biedt straks toegang tot deze ruimte, waardoor een uitnodigende en functionele verbinding tussen de verdiepingen ontstaat.

In de huisartsenpraktijk zijn nog elementen van het oorspronkelijke gebouw terug te vinden, zoals de hoge plafonds en grote ramen die zorgen voor veel natuurlijk licht. Deze elementen worden gecombineerd met moderne voorzieningen om een functionele en uitnodigende omgeving voor patiënten en personeel te creëren. Het kleurpalet voor het interieur is zorgvuldig gekozen om de monumentale waarde van het gebouw te weerspiegelen, met tinten die de historische sfeer benadrukken en tegelijkertijd een warme en gastvrije sfeer creëren.

Dit project is een voorbeeld van hoe een zorgvuldige en creatieve benadering van een herontwikkeling kan leiden tot de heropleving van een historisch pand, waardoor het een nieuwe rol krijgt in de gemeenschap. 

Dit project is in samenwerking met Buro Tekenkracht uitgevoerd.

Locatie

Waddinxveen

Fotograaf

Prophotos